Bila från Ystad till Happaranda

Nu är det ett nytt äventyr på gång. Att bila från Ystad till Happaranda. Ja, det blir ingen kraftansträngning på samma sätt som en atlantrodd och det blir heller ingen farttävling.

Målet är att bila så bensinsnålt som möjligt. Det blir alltså ett prov i ecodriving, vägval och inte minst att kunna välja en bensinsnål bil. Peder är inte med i detta äventyr utan det är några glada skåningar som fått denna idé.

De ska plocka upp varsin skoda på Michelsen bil i Ystad och sedan bär det av, från skoda återförsäljaren upp genom landet. Målet är Happaranda och det är två personer i varje bil. Man får stanna var man vill men troligen kommer det inte bli några längre avstickare från närmaste vägen. Ett antal nätter kommer säkert spenderas i bilen och endast om man passerar alldeles invid en restaurang kommer man antagligen att stanna där för att inte behöva åka för långa omvägar.

Tidigare har liknande tester i ecodriving gjorts mellan Stockholm och Göteborg men här blir det genom större delen av Sverige.

Naturligtvis har man försökt packa så lätt som möjligt också. Det är ju inte så ofta man tänker på det när man åker bil, men varje kilo kan påverka här när det är så små marginaler som avgör.

Man hoppas kunna väcka uppmärksamhet kring ecodriving och hur man faktisk kan minska bensinförbrukningen genom att välja en bensinsnål bil och köra utan häftiga gas- och inbromsningar.

 

3 Dec 2016